Verandina volonterka postala je ambasadorica solidarnosti!

Novosti   |   31.05.2016.
Pin It Ispiši Preporuči
Verandina volonterka postala je ambasadorica solidarnosti!

Već  drugu godinu za redom srednjoškolka Iva Marović volontira u Udruzi za pomoć mladima VPŽ „Veranda“. Zajedno s ostalim vrijednim volonterima sudjelovala je na brojnim edukacijama za mlade volontere s ciljem stjecanja kompetencija za obavljanje poslova vršnjačkog edukatora. S obzirom da su volonteri kao vršnjački edukatori i sami proveli edukativne radionice za svoje vršnjake, osjetila se potreba za pomicanjem na novu razinu – da se volonterima pruži mogućnost djelovanja ne samo na lokalnoj već i na nacionalnoj razini.

Tako im je na radnom sastanku u ožujku njihova koordinatorica predstavila Poziv na trening Postani ambasador solidarnosti!  u organizaciji Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, a koji je bio namijenjen srednjoškolcima diljem Hrvatske i na kojem je glavna tematika bila osvještavanje sudionika o aktualnoj humanitarnoj izbjegličkoj krizi s ciljem poticanja na kritičko promišljanje predrasuda i stereotipa o izbjeglicama i transformaciju istih te stjecanje vještina za javno komuniciranje u svojim lokalnim zajednicama kako bi potaknuli svoju neposrednu okolinu na izgradnju društva solidarnosti i dobrodošlice. Za prijavu na trening bilo je potrebno napisati esej „Kako društvo može solidarno djelovati spram humanitarne izbjegličke krize?“, a na temelju kvalitete eseja izabrani su srednjoškolci za sudjelovanje na trodnevnom treningu. Iva je uspješno odradila i taj prvi korak te je ubrzo pozvana na trening. Svoje dojmove ispričala je odmah po povratku svojim kolegama volonterima na radnom sastanku i predstavila zaključke te zadatke s kojima su se sudionici treninga vratili u svoje lokalne zajednice. Dio tih zadataka (kojima glavni cilj osvještavanje građana o važnosti rješavanja problema izbjegličke krize te ukazivanje na koje se sve načine može tomu pridonijeti) Iva je već počela izvršavati. U svom razredu održala je kviz-radionicu na temu „Izbjeglice“ s ciljem da svoje vršnjake potakne na kritičko promišljanje predrasuda i stereotipa o izbjeglicama.

Na ovaj način Iva kao ambasadorica solidarnosti aktivira društvo u svojoj neposrednoj okolini te zastupa svoju lokalnu zajednicu na nacionalnoj razini, izmjenjuje iskustva s ostalim srednjoškolcima iz Hrvatske koji također u svojim zajednicama provode ovakve aktivnosti te tako ti mladi ljudi važnim porukama i još važnijim djelima pridonose izgradnji društva dobrodošlice.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2017. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.