Verandina volonterka postala je ambasadorica solidarnosti!

Novosti   |   31.05.2016.
Ispiši Preporuči
Verandina volonterka postala je ambasadorica solidarnosti!

Već  drugu godinu za redom srednjoškolka Iva Marović volontira u Udruzi za pomoć mladima VPŽ „Veranda“. Zajedno s ostalim vrijednim volonterima sudjelovala je na brojnim edukacijama za mlade volontere s ciljem stjecanja kompetencija za obavljanje poslova vršnjačkog edukatora. S obzirom da su volonteri kao vršnjački edukatori i sami proveli edukativne radionice za svoje vršnjake, osjetila se potreba za pomicanjem na novu razinu – da se volonterima pruži mogućnost djelovanja ne samo na lokalnoj već i na nacionalnoj razini.

Tako im je na radnom sastanku u ožujku njihova koordinatorica predstavila Poziv na trening Postani ambasador solidarnosti!  u organizaciji Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, a koji je bio namijenjen srednjoškolcima diljem Hrvatske i na kojem je glavna tematika bila osvještavanje sudionika o aktualnoj humanitarnoj izbjegličkoj krizi s ciljem poticanja na kritičko promišljanje predrasuda i stereotipa o izbjeglicama i transformaciju istih te stjecanje vještina za javno komuniciranje u svojim lokalnim zajednicama kako bi potaknuli svoju neposrednu okolinu na izgradnju društva solidarnosti i dobrodošlice. Za prijavu na trening bilo je potrebno napisati esej „Kako društvo može solidarno djelovati spram humanitarne izbjegličke krize?“, a na temelju kvalitete eseja izabrani su srednjoškolci za sudjelovanje na trodnevnom treningu. Iva je uspješno odradila i taj prvi korak te je ubrzo pozvana na trening. Svoje dojmove ispričala je odmah po povratku svojim kolegama volonterima na radnom sastanku i predstavila zaključke te zadatke s kojima su se sudionici treninga vratili u svoje lokalne zajednice. Dio tih zadataka (kojima glavni cilj osvještavanje građana o važnosti rješavanja problema izbjegličke krize te ukazivanje na koje se sve načine može tomu pridonijeti) Iva je već počela izvršavati. U svom razredu održala je kviz-radionicu na temu „Izbjeglice“ s ciljem da svoje vršnjake potakne na kritičko promišljanje predrasuda i stereotipa o izbjeglicama.

Na ovaj način Iva kao ambasadorica solidarnosti aktivira društvo u svojoj neposrednoj okolini te zastupa svoju lokalnu zajednicu na nacionalnoj razini, izmjenjuje iskustva s ostalim srednjoškolcima iz Hrvatske koji također u svojim zajednicama provode ovakve aktivnosti te tako ti mladi ljudi važnim porukama i još važnijim djelima pridonose izgradnji društva dobrodošlice.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2018. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


Lions Club Vereucha.
ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.