Veranda održala okrugli stol na temu „Mladi u prometu“

Novosti   |   05.10.2016.
Pin It Ispiši Preporuči
Veranda održala okrugli stol na temu „Mladi u prometu“

Jučer, 4. listopada, u prostorima Udruge za pomoć mladima VPŽ „Veranda“ okupili su se stručnjaci koji rade s mladima kako bi raspravili o važnim pitanjima i problemima koji se odnose na ponašanje mladih u prometu, a koje je povezano s konzumacijom alkohola i drugim čimbenicima koji su moguć uzrok prometnih nesreća i posljedica istih.

Predstavnice Verande prezentirale su prisutnima djelatnost udruge te izložile teorijske i stručne osnove na kojima se temelji njihov aktualni projekt „Od akcije do reakcije – živi život“, financiran putem javnih potreba Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Glavni je cilj ovoga projekta promjena ponašanja mladih sudionika u prometu, pri čemu je naglasak na edukaciji mladih o vlastitim strategijama i mehanizmima donošenja odluka, razvijanju i osvješćivanju odgovornosti prema samima sebi i prema vršnjacima te komunikacijskim i socijalnim kompetencijama, a sve vezano uz njihovo sudjelovanje u prometu. Stoga će članice udruge u narednim mjesecima u suradnji s volonterima, vršnjačkim edukatorima, provoditi edukativno-preventivne radionice s mladima koji su polaznici programa autoškola te s onima koji to tek planiraju postati.

Pregled prometnih nesreća vozača motornih vozila starosti do 29 godina prezentirala je Anita Relić, policijska službenica za preventivu u cestovnom prometu, PU virovitičko – podravska i pritom naglasila važnost pravovremene edukacije o sigurnosti u cestovnom prometu, koja je nužna u svim sferama društvene zajednice.

Raspravljalo se nadalje o rizičnim čimbenicima koji su povezani s postojećim  zabrinjavajućim stanjem kada se radi o broju prometnih nesreća koje su uzrokovali ili u kojima su sudjelovali mladi vozači i drugi sudionici u prometu:  o problematici prijevoza mladih iz ruralnih naselja, naročito vikendom za vrijeme izlazaka u noćne klubove; o problemu prodaje alkohola maloljetnicima, kako u trgovinama, tako i u kafićima te o tome kako i koliko mogu stručnjaci koji rade s mladima utjecati na  roditelje mladih vozača kada se radi o konzumaciji alkohola i korištenju prijevoznog sredstva u noćnim izlascima.

 

 

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2017. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.