Kako smo obilježili Dan(e) mladih 2018.

Novosti   |   07.09.2018.
Ispiši Preporuči
Kako smo obilježili Dan(e) mladih 2018.

Za svakoga ponešto u Info-centru za mlade Virovitica – kako smo obilježili Dan(e) mladih 2018.
Dan mladih koji se svake godine u svijetu obilježava 12. kolovoza obilježavali smo tri dana raznovrsnim radionicama za različite dobne skupine mladih. Ovogodišnja je tema obilježavanja „Sigurni prostori za mlade“. U poruci UN-a ističe se kako mladi trebaju sigurne prostore gdje će se okupljati, uključiti u aktivnosti prema svojim raznolikim potrebama i interesima, sudjelovati u procesima odlučivanja i slobodno se izražavati. Javni prostori omogućuju im sudjelovanje u sportskim i drugim aktivnostima slobodnoga vremena, digitalni prostor pomaže im u virtualnom povezivanju i preko granica, a dobro isplanirani fizički prostori mogu pomoći u ostvarivanju potreba i interesa raznovrsnih skupina mladih.
Tako smo prvi dan u radionici Relaksacija smijehom (pod vodstvom Marine Petrić, radne terapeutkinje i certificirane voditeljice relaksacije smijehom) zajedno sa korisnicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, učili kako vježbama smijeha podići raspoloženje, smanjiti stres i međusobne tenzije, uspostaviti bolju komunikaciju, empatiju, poboljšati ukupno zdravstveno stanje, smanjiti depresiju i anksiozna stanja, povećati samopouzdanje i sposobnost samoizražavanja. 
U radionici Bojana Mihića () Zeleno i aktivno: Prehrana i tjelesna aktivnost dane su preporuke kako poboljšati kvalitetu života. Uvidom u to kako funkcionira ljudsko tijelo u odnosu na vrstu prehrane i tjelesne aktivnosti, sudionicima je omogućeno bolje shvaćanje vlastitih navika i mogućnosti za njihovu promjenu i/ili poboljšanje. Našle su se tu razne teme i pitanja: vegetarijanstvo, suplementacija kod različitih tipova tjelesne aktivnosti (odnosno mitovi i istine o debljanju od dodataka prehrani), različiti savjeti o pravilnom izboru prehrambenih proizvoda. Jedan od važnijih zaključaka radionice je taj da ne postoji univerzalni savjet za promjenu životnog stila u svezi prehrane i tjelesne aktivnosti te da vrijeme stvaranja navike ovisi o pojedincu – oni koji su dulje vrijeme bili skloni lošim navikama ne bi smjeli uvoditi prevelike restrikcije u prehranu i tjelesnu aktivnost. U svemu umjereno, pa tako i u uvođenju promjena na bolje! Važno je informirati se i educirati, znati potražiti savjet na pravim mjestima. Ponekad je je dezinformiranost kobnija za pojednica od neinformiranosti.
Trećom radionicom prešli smo u virtualne prostore, koji ponekad nude veće izazove i prepreke nego „stvarni“ prostori, posebice po pitanju raznih komunikacijskih nesporazuma te pružanja osjećaja pripadnosti nekoj grupi. Pod vodstvom pedagoginje Ivane Bezak sudionici su u radionici Izazovi društvenih mreža prošli kroz praktične primjere, rješavali problemske situacije (lažno predstavljanje i kompromitirajuće fotografije, ucjenjivanje, razgovor oči u oči vs. razgovor na mreži, LIKE kao statusni simbol) te izmjenjivali iskustva – „mlađi mladi“ sa „starijim mladima“.
Održane aktivnosti financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Radno vrijeme

ponedjeljak - petak
7:00 - 15:00 sati


Udruga Veranda

Udruga za pomoć mladima Virovitičko – podravske županije „Veranda“ je registrirana 20. veljače 2007. godine u Virovitici s ciljem pomoći mladima od 15 - 29 godina kroz preventivne programe na području cijele županije.

Godišnje izvješće o radu za 2018. godinu

Info centar za mlade Virovitica

Radio spot "Od akcije do reakcije - živi život"Učionica

Savjetovalište

Facebook grupa Volonteri Verande

Partneri


Lions Club Vereucha.
ie centar

Veranda na Facebooku

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.