Udruga Veranda
Novosti
Kako smo obilježili Dan(e) mladih 2018.

Za svakoga ponešto u Info-centru za mlade Virovitica – kako smo obilježili Dan(e) mladih 2018.
Dan mladih koji se svake godine u svijetu obilježava 12. kolovoza obilježavali smo tri dana raznovrsnim radionicama za različite dobne skupine mladih. Ovogodišnja je tema obilježavanja „Sigurni prostori za mlade“. U poruci UN-a ističe se kako mladi trebaju sigurne prostore gdje će se okupljati, uključiti u aktivnosti prema svojim raznolikim potrebama i interesima, sudjelovati u procesima odlučivanja i slobodno se izražavati. Javni prostori omogućuju im sudjelovanje u sportskim i drugim aktivnostima slobodnoga vremena, digitalni prostor pomaže im u virtualnom povezivanju i preko granica, a dobro isplanirani fizički prostori mogu pomoći u ostvarivanju potreba i interesa raznovrsnih skupina mladih.
Tako smo prvi dan u radionici Relaksacija smijehom (pod vodstvom Marine Petrić, radne terapeutkinje i certificirane voditeljice relaksacije smijehom) zajedno sa korisnicima Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica, učili kako vježbama smijeha podići raspoloženje, smanjiti stres i međusobne tenzije, uspostaviti bolju komunikaciju, empatiju, poboljšati ukupno zdravstveno stanje, smanjiti depresiju i anksiozna stanja, povećati samopouzdanje i sposobnost samoizražavanja. 
U radionici Bojana Mihića () Zeleno i aktivno: Prehrana i tjelesna aktivnost dane su preporuke kako poboljšati kvalitetu života. Uvidom u to kako funkcionira ljudsko tijelo u odnosu na vrstu prehrane i tjelesne aktivnosti, sudionicima je omogućeno bolje shvaćanje vlastitih navika i mogućnosti za njihovu promjenu i/ili poboljšanje. Našle su se tu razne teme i pitanja: vegetarijanstvo, suplementacija kod različitih tipova tjelesne aktivnosti (odnosno mitovi i istine o debljanju od dodataka prehrani), različiti savjeti o pravilnom izboru prehrambenih proizvoda. Jedan od važnijih zaključaka radionice je taj da ne postoji univerzalni savjet za promjenu životnog stila u svezi prehrane i tjelesne aktivnosti te da vrijeme stvaranja navike ovisi o pojedincu – oni koji su dulje vrijeme bili skloni lošim navikama ne bi smjeli uvoditi prevelike restrikcije u prehranu i tjelesnu aktivnost. U svemu umjereno, pa tako i u uvođenju promjena na bolje! Važno je informirati se i educirati, znati potražiti savjet na pravim mjestima. Ponekad je je dezinformiranost kobnija za pojednica od neinformiranosti.
Trećom radionicom prešli smo u virtualne prostore, koji ponekad nude veće izazove i prepreke nego „stvarni“ prostori, posebice po pitanju raznih komunikacijskih nesporazuma te pružanja osjećaja pripadnosti nekoj grupi. Pod vodstvom pedagoginje Ivane Bezak sudionici su u radionici Izazovi društvenih mreža prošli kroz praktične primjere, rješavali problemske situacije (lažno predstavljanje i kompromitirajuće fotografije, ucjenjivanje, razgovor oči u oči vs. razgovor na mreži, LIKE kao statusni simbol) te izmjenjivali iskustva – „mlađi mladi“ sa „starijim mladima“.
Održane aktivnosti financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku te Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

07.09.2018.