Udruga Veranda
Novosti
Rad s volonterima - Pravilnik o sadržaju izvješća organizatora volontiranja

Udruga Veranda kontinuirano radi s volonterima, a prema Pravilniku o sadržaju izvješća organizatora volontiranja (NN 101/08) svaka udruga koja se bavi organiziranjem volonterstva, dužna je unositi podatke o tome u Aplikaciju za izvješća organizatora volontiranja pri Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Veranda organizira volontiranje u cilju pomoći mladima kroz preventivne programe. Volonteri sudjeluju u projektima Savjetovalište za mlade i Unaprjeđenje socijalnih usluga suradnjom, razvojem i edukacijom, a u 2015. ih broji 15 u dobi od 15 - 29 godina života. Volontere smo uključili putem jednomjesečnog javnog poziva putem medija, nakon čega su sudjelovali u nekoliko senzibilizacija kako bismo uskladili njihove interese i naše potrebe. Tako smo došli do zaključka da je njihov zadatak vršnjačka edukacija, odnosno, povećanje općeg nivoa znanja o štetnim utjecajima nezdravog stila života, razvijanje socijalnih vještina , razvijanje sposobnosti adekvatnog reagiranja na životne izazove, educiranje o nenasilnom rješavanju problema kod mladih. Jednom riječju, njihov je zadatk širenje pozitivne poruke mladima i okupljanje što većeg broja korisnika. S volonterima su potpisani volonterski ugovori kojim su se dogovorila međusobna prava i obveze potrebne za pojedinačnu volontersku aktivnost, te koji su priznati od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

Volonter ne može biti baš svatko, a i volonterima nije zanimljiva svaka udruga, stoga je međusobno uzajamno njegovanje interesa, poštovanje, motivacije i aktiviteta od presudne važnosti.

Rad s volonterima zasniva se na vršnjačkoj edukaciji njih samih nakon čega oni sami šire pozitivnu poruku među mladima i tako direktno utječu na pozitivne promjene među populacijom mladih. Volonteri su  sudjelovali na nekoliko radionica radeći na sebi kako bi bili spremni izvršiti svoju zadaću.

Udruga organizira aktivnosti za volontere prema planu i programu, a ukoliko ima zainteresiranih mladih osoba koje žele raditi na sebi, pa tako utjecati na populaciju mladih, mogu se prijaviti na info@veranda.hr

 

 

02.04.2015.